Tri Decenije s Fotoaparatom. Fotografija je moj život

Za Dragana Pleskonjića, vlasnika studia ART FOTO u Aranđelovcu, majstora weding fotografije, 2015. godina biće u znaku 30 godina profesionalnog bavljenja umetničkom fotografijom, pod sofisticiranim sloganom  „Fotografija za ceo život“, koji možda najbolje definiše i njegov odnos prema fotografiji i odnos prema klijentima.

Čitav život iza objektiva, svedok velikih životnih priča, beležnik događaja, destinacija, ljudi.., uvek u nastojanju da zaustavi vreme, da uhvati lepotu u trenu, pticu u letu, vetar u pokretu…  da ih zarobi i sačuva od promena „za ceo život“ – i tako već 30 godina. Dragan Pleskonjić, po sopstvenom priznanju zaljubljenik u fotografiju, kojom se bavi – studiozno i posvećeno, zahvaljujući kojoj ima privilegiju da živi i stvara jedan paralelni svet – za ceo život i duže od života, u razgovoru za „Turistički svet“ ističe da je tokom svoje karijere radio različite tipove fotografija, poput modnih i reportažnih, ali je njegova profesionalna pasija bila i ostala – weding fotografija.

Zauvek Zarobljene Emocije

– U jednom svetskom foto časopisu, izašao je pre par godina članak u kojem je pisalo da je jedna od najzahtevnijih grana fotografija – weding fotografija na Balkanu! Posle trideset godina bavljenja weding fotografijom i ja to odgovorno tvrdim – kaže gospodin Pleskonjić. – U svetu je sasvim drugačije. U sklopu priprema za venčanje, par dana unapred napravi se foto shooting sa mladencima, a tek onda se slika čitava ceremonija venčanja. Kod nas se sve radi u jednom danu – od ujutro do uveče, u svim mogućim situacijama – u kući, na ulici, u crkvi, opštini, restoranu ili hotelu, u najvećoj mogućoj gužvi, pritom mora da se radi brzo i ne smete da pogrešite, jer to je – jednom u životu. Ipak, zahvaljujući internet fotografijama, facebook-u i sve većem broju portala za fotografiju, mladi sve više počinju da uviđaju koliko je lepo imati kvalitetne, umetničke fotografije koje su uspomena za ceo život na njihove najlepše trenutke, pune divnih, često neponovljivih, u trenutku uhvaćenih i zauvek zarobljenih emocija – i sve više njih želi takve fotografije. Za to je, naravno, potrebno izdvojiti i vreme i budžet, jer takvo snimanje, pored znanja samog fotografa, zahteva i vrhunsku opremu, kakav je, recimo, moj Nikon D4, i čitavu kolekciju različitih objektiva čija je cena po više hiljada evra, što svakako utiče i na potreban budžet za fotografije, naročito ako se poklanjaju gostima. Ali, rezultat je uvek vrhunski i – zaista „za ceo život“, a to nema cenu!

Bez atraktivne, kvalitetne fotografije nema ni uspešne promocije turističkih destinacija, hotela, kulturnih spomenika, ljudi… Zanimljiva fotografija, verna originalu, profesionalno urađena – prodaje, kažu upućeni, i destinaciju i proizvod, naročito preko Interneta, ali svest o tome kod nas (gde svako ko može da kupi digitalni aparat, misli da može i da slika!), još uvek nije dovoljno razvijena.

– Ipak, pod  uticajem inostranih sajtova, prezentacija kompanija koje ulažu u svoj vizuelni identitet, umetničkih fotografa internacionalne reputacije… malo po malo i to se menja – kazuje gospodin Pleskonjić i dodaje:

Motivišuća energija prostora

–  Dokaz za to je i činjenica da se za 30 godina u mom portfoliu sabralo na milione slika. Među njima su i predivne fotografije luksuznih hotela, poput Izvora u Aranđelovcu, beogradskog Metropola, hotela Square Nine, Hyatt Regency Belgrade, hotela Splendid u Bečićima… Slikao sam sa uživanjem, otkrivao sofisticiranu magiju hotelskog enterijera, upijao energiju tih prelepih luksuznih prostora i prenosio je na fotografije koje zrače svetlošću koju sam ja video u njima.

Isto kao i fotografije poznatih ljudi iz sveta biznisa, estrade, sporta… kojima se dopao njegov način rada i koji su mu ukazali poverenje da im napravi fotografije za ceo život. Zarobljeni u njegovom objektivu ostali su zauvek mladi i lepi: Ana Stanić, članovi tima Novaka Đokovića, Nenad Zimonjić, Vladimir Stojković, Čeda Jovanović, Nina i Branislav Lečić, Jelena Karleuša i mnogi drugi koji su imali privilegiju da im rafinirani esteta kakav je Dragan Pleskonjić, pokloni svoje vreme i s njima podeli svoj san o trajanju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Tri Decenije s Fotoaparatom. Fotografija je moj život

Za Dragana Pleskonjića, vlasnika studia ART FOTO u Aranđelovcu, majstora weding fotografije, 2015. godina biće u znaku 30 godina profesionalnog bavljenja umetničkom fotografijom, pod sofisticiranim sloganom „Fotografija za ceo život“, koji možda najbolje definiše i njegov odnos prema fotografiji i odnos prema klijentima.